Lichaam en geest

In de boeken van Marc van de Bossche…”Sport als levenskunst” , “De pathos van het denken” en “Leven na de dood”, vind je interessante beschouwingen rondom de ratio, de rede en de fysieke ervaring.
Ergens vanaf Descartes is onze westerse cultuur stevig bepaald door het idee dat de Rede bovenaan ons bestaan staat. “Ik denk dus ik ben.”
Het lichaam is ondergeschikt. Het lichaam brengt verlangens, driften voort die beheerst moeten worden.
Het enige waardoor we in de wereld bestaan en waardoor we de wereld waarnemen, is echter dat lijf. Met huid en haar verhouden we ons tot de wereld en worden we er tegelijkertijd door bepaald. Je wordt gestemd door je omgeving.
Een dag op kantoor op een stoel achter een beeldscherm is een heel andere ervaring dan een dag fietsend van de ene plek naar de ander. De omgeving van het kantoor geeft een andere ervaring dan de zon op je huid , de kou van een winterregenbui en de fysieke inspanning. Fietsend ben je in beweging en inmiddels is bekend dat in beweging creativiteit toeneemt.
Je voelt tegelijkertijd ook je kracht of juist je vermoeidheid, wat ook invloed zal hebben op de besluiten die je neemt. Als je je sterk voelt, zul je eerder een risico nemen dan wanneer je je moe voelt.

Uit onderzoek blijkt dat als je kijkt naar onze evolutie dat we inde periode dat we jaagden en verzamelden veel meer bewogen dan de laatste honderd jaar waarin we van veel bewegen gegaan zijn naar veel zitten. Jagers-verzamelaars verbruikten bijna 20 kilocalorieën per kg lichaamsgewicht per dag, terwijl je, als je op kantoor zit nog niet aan 5 kilocalorieën per kg lichaamsgewicht per dag komt. Pas bij ativiteiten als een duurloop van een uur met een tempo van tussen de 10 en 12 km per uur komen we in de buurt van wat onze verre voorouders verbruikten. De evolutie gaat langzaam, dus onze lijven zijn in essentie nog vooral ingesteld op bewegen.

Het is de moeite waard te ervaren welke inzichten je kunt opdoen via het fysieke. Zo heb ik workshops gevolgd bij de Iceman (Wim Hof), loop ik regelmatig hard met vorig jaar mijn eerste marathon en beoefen ik een pittige vorm van yoga (Iyengar). Die fysieke ervaringen zijn altijd een spiegel en een bron van inspiratie. Soms voel je pas dat je moe bent als je gaat rennen of voel je bij de yoga dat je iets wilt kunnen wat iemand anders kan (competitie). Je beste ideeën krijg je vaak in beweging en wow…de kick na het zwemmen in ijskoud water en daarna de vreugde van een warm bad!…sensaties die doen voelen dat je leeft en dat je samenvalt met wat je aan het doen ben. In beweging je grenzen opzoeken of de flow vinden in het lopen van een grote afstand, geven je een intense beleving in het hier-en-nu.

In de taal van Nietsche: “ Lijf ben ik geheel en al en niets buiten dat; ziel is slechts een woord voor een iets aan het lijf. Het lijf is een groot verstand, een veelheid met zin, een oorlog en een vrede, een kudde en een herder.”

Het lijf neemt waar en manifesteert. Het is bepalend voor hoe je het leven ervaart. Het vraagt onderhoud……dus…start to move!